Az Apple Watch az életed megmentésére is képes

Az Apple Watch az életed megmentésére is képes

Elég egy rossz lépés, csúszós út körülmények vagy egyéb külső hatások és akár az életünket veszélyeztető helyzetbe is kerülhetünk. Az Apple Watch – ra ebben a helyzetben is lehet számítani. Az esésérzékelő funkció segítségével akár az életed megmentésére is képes.

Hogyan képes erre az Apple Watch?
Komoly esés érzékelésekor, tehát ha a pulzusszám és a mozgás alapján úgy érzékeli az óra, hogy súlyosabb esés következett be, akkor az óra a viselő csuklójára koppint és megszólaltat egy hangjelzést és megjelenít a kijelzőn egy figyelmeztetést. Ezáltal elősegíti a kapcsolatba lépést a segélyszolgálatokkal. Természetesen, ha téves az észlelés választható a „jól vagyok” gomb is, mielőtt a mentők vagy a fontos személyek értesítése elkezdődne.

Abban az esetben, ha egy percig nem történik az esést követően mozgás automatikusan elindítja a segélykérést az Apple Watch. Először erős hangjelzést ad, mely egyre hangosabbá válik, hogy a közelben levők felfigyeljenek rá és segíthessenek rajtunk bajbajutásunk közepette. Ebben az esetben az Apple Watch 30 másodperces visszaszámlásba kezd, majd a letelte után automatikusan a mentőket hívása következik. A hívás befejeződése után üzenetet küld a vészhelyzetben értesítendő személyeknek, amelyben szerepel a tartózkodási hely és az, hogy az óra esést észlelt és ezért felhívta a segélyszolgálatokat. Az orvosi azonosító révén tudja, hogy kiket kell értesíteni vészhelyzetben. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő adatokkal legyen kitöltve az orvosi azonosító, hiszen vészhelyzet esetén a szeretteink értesítése létfontosságú.

Hogyan adja tudtára az óra a mentőknek, hogy milyen sérüléssel állnak szemben?

A hívás kapcsolása után az Apple Watch lejátszik egy hangüzenetet, amely tájékoztatja a segélyszolgálatokat, hogy az óra komoly esést észlelt, majd megosztja az aktuális pozíciónak szélességi és hosszúsági koordinátáit. Amikor a hangüzenet első alkalommal elhangzik, akkor maximális a hangerő, ezután azonban a hangerő csökken, hogy a közelben lévő személy vagy az óra tulajdonosa válaszolni tudjon a hívott félnek. Az üzenet lejátszása addig folytatódik, amíg a Rögzített üzenet leállítása szövegre nem koppint valaki, vagy a hívás be nem fejeződik.

Az esésérzékelő funkció csak az Apple Watch 4 – es és afölötti szériákban érhető el.

Forrás: Apple

Tags: